HannuHurri Kristityn lääkärin mietteitä

Maallistuminen ja kristinusko

 

 Askettäin  kerrottiin englantilais -amerikkalaisesta tutkimuksesta, minkä mukaan maallistuminen auttaa kansakuntia vaurastumaan.

Näin väitetään olevan ,  jos yksilön oikeuksia ja etenkin naisten oikeuksia kunnioitetaan. Myös abortin ja homouden kannattaminen luo   entistä suuremmat mahdollisuudet pärjätä myös materiaalisella tasolla.

 

Onkohan maailmassa yhtään kansakuntaa, jossa tämä pätee? Tuskin.

 

Maailmalla on varmasti  tutkimuksia , missä päädytään aivan päinvastaiseen  tulokseen.
Tiedemaailman viisaudet usein muuttuvat tiuhaan. Sensijaan esitän joitakin ajatuksia, mitkä ei ajan saatossa muutu . Raamattu edustaa monien mielestä mennyttä, aikansa elänyttä konservatismia.   Uskallan sanoa, että  siitä  löytyy mitä moderneimpia viisauksia, joita monet johtavat yritysjohdoin kouluttajatkin käyttävät.

Monien kansakuntien ( mm.  Suomi) historia osoittaa selvästi , mikä myönteinen merkitys kristinuskon sisäistetyllä sanomalla yksilö- ja kansakuntatasollakin.

Kaikkia uskontoja helposti niputetaan samaan kasaan, vaikka monesti ne poikkeavat suuresti toisistaan. Joissakin  palvotaa  enemmän kuolemaa kuin elämää. Pyhät eläimet saattavat  olla  palvonnan kohteena.

Uskonnollisuus on usein muuttunut elämää kahlitsevaksi  järjestelmäksi, mistä puuttuu uutta luova voima.

 

Jeesus ei tullut perustamaan uskontoa, vaan mahdollistamaan suhteen Jumalan kanssa Usko on luottamista Raamatun sanomaan. Uskon vastakohta on pelko.

Ihmisen osuus on vastaanottaa tai hyljätä tarjous, valita tie taivaaseen tai kadotukseen. Jokaiselle , joka tahtoo, Jumala on luvannut antaa voiman vastaanottaa Raamatun ilosanoma.Usein hyvienkään ohjeiden noudattaminen on vajavaista, ellei viestiä ole sisäistetty. Ymmärrykseni mukaan kristinusko ja Raamattu  on  sanomaltaan    ylivertainen myös näinä aikoina. Se välittää elämää.

Ulkonainen uskonnollisuus ei ole koskaan kantanut yhteiskuntaa muuttavaa voimaa, mutta usko on.

Muodollinen, rituaalikeskeinen kristillisyys on kovin onttoa vaikutukseltaan  ja tätä on Suomessakin turhan paljon.

Uskontoja on monia, mutta Raamatun kristillinen sanoma on ainutlaatuinen tie siunaukseen ja hyvinvointiin niin yksilö- kuin kansakuntatasollakin. Ison Kirjan tärkein sanoma ei ole kuitenkaan vaurauteen liittyvä. Upporikkaat ja köyhimmät ihmiset ovat Jumalan silmissä tasa-arvoisia, myös miehet ja naiset.

Maallisen vaelluksemme lopussa olemme yhtä köyhiä kuin Rockefellerit, mitään ei saanutkaan mukaan. Kun Raamatun punainen lanka , Jeesuksen merkitys, on  selkeytynyt, on lisääntyneet edellytykset soveltaa kristillisiä , kestäviä ohjeita niin paikallisesti kuin valtiollisesti. Kaikki on mahdollista yli puoluerajojen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Maallisen vaelluksemme lopussa olemme yhtä köyhiä kuin Rockefellerit "

Se se sitten lohduttaakin koko ikänsä kärsinyttä ihmistä. Lohdutus tulisi toki olla läsnä kaikille elämänsä kaikkina päivinä jo elämän aikana, eikä vain elämän loppumetreillä rahaan ja omaisuuteen vedoten.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Maailmalla on varmasti tutkimuksia , missä päädytään aivan päinvastaiseen tulokseen."

Saisko listan, kiinnostais nimittäin mitä nämä tutkimukset ovat.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Entiset kommunistisen maat jossa kristinusko oli kielletty. Taantuivat koko ajan. Siinähän sitä listaa tarpeeksi. Nykyään Pohjoiskorea on hyvä esimerkki

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Entiset kommunistisen maat jossa kristinusko oli kielletty. Taantuivat koko ajan. Nykyään Pohjoiskorea on hyvä esimerkki»

Jos nyt viittaat esimerkiksi Neuvostoliittoon, väitteesi ei mitenkään pidä paikkaansa. Neuvostoliitto vaurastui koko olemassaolonsa ajan, lukuun ottamatta 2. maailmansodan vuosia. Neuvostoliiton ongelma oli, että vaurastumisestaan huolimatta se jäi selvästi länsimaista jälkeen ja kun asevarustelussa kuitenkin haluttiin pysyä länsimaiden tasolla, johti se varustautumisen kustannusten kohtuuttomaan osuuteen kansantaloudesta, mikä sitten lopulta aiheutti mahdottoman tilanteen.

Ateismilla tuskin oli suurtakaan merkitystä verrattuna huonosti toimivaan talousjärjestelmään ja asevarustelukierteen vaikutukseen. Ja tuon yhden tutkimuksen mukaan uskonnottomuus siis yleensä edeltää talouskasvua, joten vaikutuksen Neuvostoliittoonkin voisi odottaa olleen positiivinen, vaikka ei sitten riittänytkään.

Pohjois-Korea taas ensisijaisesti kärsii talouspakotteista. En myöskään pitäisi sitä ateistisena valtiona, sillä Kim-sukuun on liitetty huomattavasti sellaista kansantarustoa, joka on tyypillistä uskonnoille. Esimerkiksi P-K:n virallinen tiedotuselin KCNA uutisoi Kim Jong-Il:n kuoltua, että hänen kuollessaan raju lumimyrsky tyyntyi ja taivas hehkuin punaisena pyhän Baekdu-vuoren yläpuolella. Aika jeesuskamaa.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"Näin väitetään olevan , jos yksilön oikeuksia ja etenkin naisten oikeuksia kunnioitetaan. Myös abortin ja homouden kannattaminen luo entistä suuremmat mahdollisuudet pärjätä myös materiaalisella tasolla.

Onkohan maailmassa yhtään kansakuntaa, jossa tämä pätee? Tuskin."

Elikkäs koko tutkimuksen voi siis vain ohittaa koska et saanut yhtään esimerkkiä päähäsi? Itsellä tuli kyllä montakin länsimaista maallistunutta valtiota mieleen joissa tuo näyttäisi pätevän. Aloita vaikka täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/Wealth_and_religion

Homoseksuaalisuuden salliminen taas tekee muidenkin mielipiteiden ilmituomisen helpommaksi (kun yleisesti yhteiskunta muuttuu sallivammaksi) jolloin villejäkin ideoita uskalletaan heittää ilmoille ilman leimautumisen pelkoa, mikä lisää innovaatioita ja ajatustenvaihtoa yrityksissä. Tämän selityksen olen ainakin kuullut.

"Uskon vastakohta on pelko."

Minusta taas usko on nimenomaan pelkoa, ei uskalleta myöntää ettei kuolemanjälkeistä elämää välttämättä olekaan mutta uskotellaan itselle silti että taivasten valtakuntaan pääsee kuollessaan. Epävarmuus pelottaa. Tämä on tietysti vain minun näkemykseni koska en ole uskonnollinen mutten silti koe pelkääväni kuolemaa. Minullakin on monta näkemystä siitä mitä kuollessa tapahtuu mutta varmaksi en voi mitään sanoa, ei se minua silti juurikaan pelota, ihan luonnollinen prosessi se kuitenkin on.

Minua kiinnostaisi tietää miksi homoja vastustavat kristityt valitsevat vanhan testamentin puolelta aina sen seikan että "homous on jumalalle kauhistus" mutta saman kirjan äyriäisensyöntikielto tai naapurin kivittäminen jos hän työskentelee sapattina eivät ole yhtä suosittuja?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Menestyneimpien valtioiden "salaisuus" on varhainen kirjoitustaidon leviäminen, mikä mahdollisti laajan lahjakkuuspotentiaalin käyttöönoton. Koulutus mahdollisti muutamassa sukupolvessa myös sosiaalisen kohoamisen. Edelleen se mahdollisti kristillisestä rajoittuneesta ajattelusta irtautumisen, millä oli tieteellis-teknologisen ja myös eettisen kehityksen kannalta olennainen merkitys. Tämän prosessin alku on kiistämättä kristillisen kirkon saavutus. Se ei ollut kuitenkaan sen tarkoitus, vaan saada ihmiset lukemaan Pyhää Sanaa. Lopputulema oli siis kirkon kannalta vahingonlaukaus.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Muistaakseni Jeesus ei luvannut tehdä kaikista seuraajistaan miljonäärejä, joten nämä maalliset menestykset ovat ainakin joltain osin kristillisyyden sivutuotteita.
Jos katsotaan protestanttisenemmistöisiä maita, niin niistä saa köyhää ja epätasa-arvoista maata hakea, eikä oikein löydy. Esimerkiksi Namibia ponnistelee Afrikan kärkeä kohti, vaikka lähti kisaan takamatkalta. Katolisia p-läpimaita taas on kohtalaisesti, mikä tasaa sitten kristittyjen tilastoja, jos tehdään globaalia tarkastelua. Ei toki katolilaisuuskaan ole epäraamatullista, sillä onhan Jeesus luvannut, että köyhät ovat aina keskuudessamme.

Niin että tarkastelisin tarkemmin Lutherin oppeja, jos kansakunnan vaurastuminen kiinnostaa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Tuossa edellisessä kommentissa unohtui korostaa, että tuo lukutaitokampanja tapahtui nimenomaan protestanttisissa maissa.

Juuri sitä ennen tapahtuneen renessanssin yleisen kehityksen nousupiikki liittyi kirkon vallan löystymiseen ja ulkoisten vaikutteiden, kuten islamin tieteen saavutusten sulauttamiseen omaan kulttuuriin.

Ruohonjuuritason vaurastumisessa kirkolla toki oli maassamme oma roolinsa vielä 1600-1800-luvullakin, kun pappilat toimivat esikuvina viljelysmenetelmissä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Uskon vastakohta on pelko
..........

Ei kun toisin päin.

Uskovaiset uskovat koska pelkäävät joutuvansa helvettiin.

Ateistit eivät pelkää kun eivät helvettiin usko.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kristittyjä on tietenkin joka junaan, mutta puhtaimmillaan kristillinen toiminta ei ole pelkomotivoitua, vaan rakkausmotivoitua. Ateistien toiminnan motiivina ei voine taas olla mikään muu kuin itsekkyys tai ryhmäitsekkyys.

Kun huomioi, miten vanha keksintö ateismi on, ja miten surkea sen historia on valtiouskontona, niin voinee sanoa, että ateismi elää vain loisena.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Ateistien toiminnan motiivina ei voine taas olla mikään muu kuin itsekkyys tai ryhmäitsekkyys."

Ihan tarkka kuvaus, kun käsite ryhmä venytetään tarkoittamaan lähipiiristä universumiin. Sen sijaan kuvaus ei ole tarkka siinä suhteessa, että ihmisen perusominaisuuksista egoismin lisäksi ei-uskontoon perustuvan humanismin merkittävin asia on toinen ihmisen perusominaisuus, altruismi. Se näkyy mm. monenlaisessa solidaarisuustoiminnassa, jossa toimitaan jonkin heikossa asemassa olevan puolesta, vaikka itsellä menisi ihan hyvin.

Ateismikin on hyvä keppihevonen erilaisille valtapyrkimyksille, kun se liitetään totalitarismiin, sen olemme erityisesti viime vuosisadalla nähneet - näillekin. kuten kaikille muillekin valtionuskonnoille voisimme näyttää alapeukkua. Länsimaisen oikeusvaltion järjestelmässä toisaalta uskonnolla on kovin vähäinen merkitys ja esimerkiksi Suomessa uskonnolla on valtiomuodon kannalta lähinnä seremoniallinen merkitys.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

”Ateistien toiminnan motiivina ei voine taas olla mikään muu kuin itsekkyys tai ryhmäitsekkyys”?? Voi voi...kylläpä nyt ollaan autuaita.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

"Ateistien toiminnan motiivina ei voine taas olla mikään muu kuin itsekkyys tai ryhmäitsekkyys."

Rakkausmotivoitua - mihin? Kuolemaan?

Tuota kautta myös uskovien toiminnan motiivi on itsekkyys tai ryhmäitsekkyys.

Ateismi ei ole keksintö.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Parempi pelästyä nyt,kun vasta sitten kun on myöhäistä

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Taas on näitä, joille ajattelun erehdys on aiheuttanut vääristymän. Kristinusko tai mikään muukaan uskonnolliseksi luettava rituaali ei ole luonut juurikaan hyvää, sen tavoitteet voivat jossakin määrin niitä sisältää. Uskonnot ovat yhä vallan käytön välineitä, joiksi ne aikoinaan kehittyivät. Ensin yhtenäistämään ryhmää ja sen toimintaa ja myöhemmin vallan käyttöön ja sortamiseen (erityisesti miesten vallan käyttöön).

Olen monesti ihmetellyt mistä näitä uskontojen viattomuuden valkopesua harjoittavia korkeasti kulutettuja oikein kumpuaa. Maailman uskonnot ja erityisesti kristityt ja muslimit ovat harjoittaneet hyvin laajaa sortoa, väkivaltaa ym. epäinhimillistä toimintaa. Ja katollisessa kirkossa ja monissa reformiherätysliikkeissä jatkuu yhä lasten hyväksi käyttö.

En ole monenkaan kristityn näitä tekoja julkisesti anteeksi pyydellyn.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Askettäin kerrottiin englantilais -amerikkalaisesta tutkimuksesta, minkä mukaan maallistuminen auttaa kansakuntia vaurastumaan" Voipi olla näin. Yksi iso syy on se että aika monet kristilliset jotka ovat tosissaan uskonnon kanssa, kirkkokäynnit jne. He eivät ole ahneita, he eivät halua ansaita omaisuuksia, tai maallista mammonaa, ja ovat hyvin onnellisia sillä mitä omistaa.. Heitä ei kiinnosta tiede jne. Sen takia eivät "vauraistu".. Tämäkin on jännä sana, kun tällä mittarilla katsotaan.. Mitä vauraustuminen, sitäkö että on tilillä rahaa ja auto pihassa? Vai mikä?

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

"Maallistuminen auttaa kansakuntia vaurastumiseen

Tuo sopii muslimi maihin. Ei ns.kristittyihin maihin

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Lauri Kiiskille. Kyllä Häneltä joka on Raamatun kirjoituttanut, löytyy lohdutus, kiitollisuuskin ja ilo, aivan jokaiseen hetkeen. Sinua Lauri, Lämpimästi, Siunaten ja Kiittäen, Lasse Hietanen.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Hannu. Kiva, kun otit juuri tuon uutisoinnin esille, kun se "särähti" minunkin korvaani; Oikeastaan, myös, "sydämeeni." Sanovat noin "huivi silmillä." Hänestä, jolta kaikki hyvä tulee, jos ymmärrystä on, ei pitäisi noin sanoa. Hänhän, Jeesus sanoi meille; Ilman minua te ette voi mitään tehdä. Kiitos Lämpimin, Sunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Erkki Latvala kommentistasi. Kyllä kristitty maa ja missä turvataan Jeesukseen Kristukseen, tekee meistä myöskin pitkäaikaisvauraita. Ajallisesta ajasta kirjoittamattakaan. Iankaikkinen Elämä. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Juha Makkonen. Kiva, kun kommentoit. Olet, toivonmukaan aivan oikeassa kaikkien Jeesukseen uskovien kohdalla, koska Hän itse varoitti; Peljätkää häntä joka voi syöstä meidät helvettiin. Kiva. Vielä. Katekismuksen ensimmäisen käskyn selitys; Meidän tulee yli kaiken peljätä ja rakastaa Jumalaa ja turvautua yksin Häneen. Näillä peloilla päästään iankaikkiseen Elämään. Olen sairaalassa kuullut, ilmeisesti ateistin, ainakin pelkäävän ihmisen, luultavasti, "viimemetreillä," karmivan huudon. En toivo vastaavaa pelkotilaa kenellekään toiselle. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Raamattu edustaa monien mielestä mennyttä, aikansa elänyttä konservatismia."

Niin kyllä raamatun hygieniasäännöt ja ohjeistukset käymälän sijoittelulle olivat erittäin päteviä aikoinaan mutta sitten tuli semmoinen juttu kuin viemäröinti ja WC:t huuhteli sotkut pois viemäriin niin ne nyt tietysti vähän vanhenee. Maailma muuttuu ja ihmisten ymmärrys maailmasta on kasvanut.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Matti. "ihmisten ymmärrys maailmasta on kasvanut." Vaan, ikäväkyllä taivaasta kaventunut. Eräs mies on sanonut, kauniin osuvasti: Maalliset asiat pitää nähdä, ennenkuin niitä voi rakastaa. Vaan taivaallisia, pitää ensin rakastaa, ennenkuin ne voi nähdä. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Siinä on sellaista efektiä myös, että ennen vanhaan ihmiset selittivät paljon enemmän asioita Jumalan tekosina kun niitä ei ymmärretty.

Nyt tiedetään maailmasta niin paljon enemmän, että Jumalan osuus asioihin on kutistunut.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen Vastaus kommenttiin #24

Hei. Kiitos Rakas Matti. Kiva tuo sinun vakaa sanontasi, että ennen vanhat ihmiset selittivät paljon enemmän asioita Jumalan tekoina, kun... .

Jatkoksi laittaisin mielelläni; Kun, niitä ymmärrettiin paremmin. M.m. Jeesus sanoo; Ilman minua, te ette voi mitään tehdä. Ja raamatusta; Ihmisten viisaus tulee heidän hulluudekseen. Meillä on elämässämme aina vaara kumartaa saatanaa, joka vielä tänäpäivänäkin lupaa meille kaiken, myös tiedon puolelta. Siitäsyystä me tarvitsemme Jeesusta Kristusta. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Toimituksen poiminnat